Rosenhøj

 

PROJECT DESCRIPTION

Rosenhøj is a holistic and sustainable transformation of a social housing area in Viby Syd, Aarhus, DK. The main vision for the transformation was to open up the area towards the surrounding city and to create a new sense of identity and community inside the neighbourhood. This is done through a series of different architectural moves - new housing typologies are introduced, and in some of the existing housing blocks, the middle section is demolished to create variation in the building mass and better visual connection to the surroundings. New infrastructure opens up the neighbourhood to the immediate surroundings, integrating the area in the city, and two new internal roads break down the large housing area into smaller neighbourhoods. Different designs and materials are used in the facade renovation to create greater variety and a sense of place. The blocks are paired two and two with matching facades and shared courtyards in between, creating new smaller shared communities with their own local identity. Finally, the parking lot is transformed into a new shared park.

 

PROJECT DATA


Project name

Rosenhøj


Typology

Urbanism, Residential, Landscape


Location

Aarhus, DK


Year

2011-2016


Status

First prize in competition 2011, Completed 2016


Size

200.000 m2


Client

Aarhus Omegn


Collaborators

Arkitema, Viggo Madsen, UiWE, CIA


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Ole Robin Storjohann, Jeppe Marling Kiib, Toni Rubio Soler, Christine Bjerke, Gorka Calzada Medina, Charles Guerton, Roland Lipusz, Wojtek Nowak, Alicja Zachodny, Gitte Juul Sørensen, Anders Hjortnæs, Frederik Nielsen, Marie Louise Holst, Rodrigo Rieiro Díaz, Matias Labarca Clausen


 
1201_VIB2.jpg
 

TRANSFORMATION CONCEPT

1. Existing buildings

2. Improved access through demolishion

 

3. Densification and new residential typologies 

4. Variation in facades increase local identity

1201_VIB3.jpg

5. Neighborhood identity

6. Street identity

7. Courtyard identity

8. Improved ownership

 
1201_VIB_01.jpg
 
1201_VIB_04.jpg
 
1201_VIB6.jpg
 
1201_VIB5.jpg
 
1201_VIB7.jpg
 
1201_VIB14.jpg
 
1201_VIB_09.jpg
 

BEFORE AND AFTER

Before

Before

After

After

The parking lot is transformed into a new shared park

 
Before

Before

After

After

The housing units are paired two and two with a shared courtyard in between

 

FACADES

1201_VIB_011.jpg

Facade variation

1201_VIB9.jpg
1201_VIB10.jpg
1201_VIB11.jpg
1201_VIB12.jpg
 
 
Before

Before

After

After

 
Before

Before

After

After

 
Before

Before

 
Before

Before

 
Before

Before

After

After

After

After

 
After

After

 
 
 
 
1201_VIB15.jpg