001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT.jpg

Støberikvarteret

PROJECT DESCRIPTION

Ribe, the oldest city in Denmark, rises in the otherwise flat landscape, characterized by the towers of the Cathedral. The town was built on small sand banks surrounded by marshes, moorland and rivers, which has limited its possibilities of expansion. Ribe is therefore a densely populated city with a very distinctive and precise boundary towards the surrounding landscape.

Ribes old town contains a well-preserved, dense and relatively uniform building mass, rich in detail. Low-rise buildings and winding cobblestone streets create good urban spaces that are both alluring and comfortable to move through. A close cohesion between well-preserved infrastructure, housing and residential elements creates a holistic experience of the historic center.

The relocation of the old cast iron industry of Ribe Jernstøberi presents a unique opportunity for the development of an exciting city quarter. Støberikvarteret offers something new to Ribe and its surroundings, respectfully integrated with the medieval city and the surrounding landscape. The new development is adapted to the scale, streets, structure, architecture and materiality of the historic center, while at the same time maintaining an identity of its own. It’s a unique residential neighborhood in Denmark, offering modern housing directly connected to medieval Ribe and right in front of the protected marsh landscape in the Wadden Sea National Park.

 

Project name

Støberikvarteret


Typology

Masterplan, Residential, Commercial


Location

Ribe, DK


Year

2017


Status

Competition, Settled


Size

55 Ha


Client

Ribe Jernstøberi, Esbjerg Kommune, Realdania


Collaborators

Overbys Tegnestue, Niras, Colliers International


Design team

Tue Hesselberg Foged, Tina Lund Højgaard, Oscar Elfving, Alexis Andersen, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Virginie Le Goffic, Ewa Abratkiewicz


PROJECT DATA

 
 

The site is located in the outskirts of the medieval city of Ribe, on the limit of the marshlands and the Wadden Sea National Park

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT4.jpg

The city rises in the flat landscape, characterized by the towers of the Cathedral

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT5.jpg

Registration and analysis of the historic center

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT13.jpg

Masterplan

 
 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT9.jpg
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT11.jpg

Urban space connections

Both new and existing attractions and landmarks are connected through a sequence of urban spaces

 

Building plots

The size of the building plots in the new quarter are similar in size to the fabric of the historic city

001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT12.jpg

Portals and green courtyards

Passages and portals in the clearly defined building mass towards the streets provide access to green courtyards

 

001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT10.jpg

Street profiles

The principles of the street network from the medieval city is continued in the new quarter.

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT18.jpg

Street profiles in the new neighborhood are inspired by the medieval city

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT22.jpg

Paving strategy

 
 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT23.jpg

Støberipladsen - the center of the new neighborhood - with the community center Sct. Peders Hus to the right

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT24.jpg

Section through new community center, archaeological excavation and exiting sports hall

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT25.jpg

New housing typologies

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT27.jpg

Street interface and materiality

001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT26.jpg
 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT28.jpg

Example plan

001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT30.jpg
 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT29.jpg

View of one of the green courtyards

 
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT31.jpg

A green parking strip in the edge of the quarter makes it possible to create a car-free center

001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT21.jpg
001_EFFEKT_1713_RIB_©EFFEKT32.jpg