NAT_PRESS.jpg

Nature Center

 

The Visitor Center in Hareskoven offers a wide range of different functions for the many visitors to the woods. The location of the building, on a hilltop in the middle of the beautiful beech forest has inspired this landscape shaped building, carved out of forest ground and thus blending with the surrounding landscape. The roof surface is imagined as an addition to the hill on which it is located, and gives visitors the opportunity to walk across the house and further into the forest. The star shaped plan cuts straight through the hill leaving the central part of the building 1,5 meters below the forest floor.

PROJECT DESCRIPTION

 

PROJECT DATA


Project name

Nature Center


Typology

Cultural, Landscape


Location

Hareskoven, DK


Year

2009


Status

Commission, Pending


Size

1.500 m2


Client

Skov- & Naturestyrelsen


Design team

Sinus Lynge, Tue Hesselberg Foged, Jakob Nørbjeg Madsen, Marcin Kropidlo, Josephine Giller, Tina Lund Højgaard


 
NAT_PRESS2.jpg

The site is situated in the middle of the forest of Hareskoven in the vicinity of Copenhagen

NAT_PRESS9.jpg
buil-up.gif

The footprint of the building is a cut out of the forest floor that becomes the roof and landscape. The star shaped layout gives the building a series of rooms with incredible panoramic views to the forest.

NAT_PRESS10.jpg
NAT_PRESS11.jpg
NAT_PRESS12.jpg
 
NAT_PRESS13.jpg
NAT_PRESS13.jpg
 South Elevation

South Elevation

 West Elevation

West Elevation

NAT_PRESS17.jpg

GREEN CLIMATE REGULATION
During the summer the deciduous forest protects the building from overheating. During winter the bare trees allow for the sun to heat up the building 

NAT_PRESS19.jpg

A BUILDING WITH ROOTS
Earth heating is used to create a zero energy building. It also collects and recirculates water.

NAT_PRESS18.jpg

A BUILDING THAT HIBERNATES
The building is partly submerged and use free earth cooling during summer and heating during winter


NAT_PRESS15.jpg
NAT_PRESS16.jpg
NAT_PRESS17.jpg
NAT_PRESS18.jpg
NAT_PRESS21.jpg
NAT_PRESS27.jpg