1117_LIV.jpg

Livsrum

 

PROJECT DESCRIPTION

The new cancer counselling center is designed as a cluster of seven small houses. Similar to monasteries the careful layout features interlocking rooms that wrap around two central courtyards  - one where you sit and meditate in silence and one that promotes physical activity and social interaction. Each house has its own specific program and together they form a coherent sequence of different spaces which include functions such as library, kitchen, conversation rooms, lounge, workshop, gym and wellness area.

 

PROJECT DATA


Project name

Livsrum


Typology

Healthcare, Cultural, Educational, Landscape


Location

Næstved, DK


Year

2012


Status

Competition entry, First prize, Completed


Size

800 m2


Client

Realdania, Kræftens Bekæmpelse


Collaborators

Hoffmann


Design team

Tue Hesselberg foged, Sinus Lynge, Mikkel Bøgh, Anders Hjortnæs, Christer Nesvik, Ivana Stancic, Toni Rubio Soler, Danijel Vinko, Alvaro Madrazo


 
1117_LIV2.jpg

How can we create spaces that accommodates all aspects of life with cancer?

1117_LIV3.jpg

The vision is to create a homely, open and welcoming house. To create a space that is more home than an institution. A modern and yet familiar house that provides a clear alternative to the sterile and functional hospital environment.

1117_LIV4.jpg
1117_LIV5.jpg

Rather than creating a traditional uniform building the functions are shaped into 7 small houses promoting human scale, richness and variation in the overall spatial experience.

1117_LIV6.jpg
1117_LIV7.jpg

The plot is surrounded by roads on three sides . By placing the courtyard in the center it is protected against noise and becomes an integrated part of the house. The layout consists of 7 different houses - each with a specific program.

1117_LIV8.jpg

The large communal ’Livsrum’ (living space) is the heart of the house and forms a natural center that allows continuous circulation throughout the house. All rooms face the 2 central courtyards.

1117_LIV9.jpg

All spaces in the house are designed individually according to the function and creating a variation in atmosphere and contact to neighboring spaces.

LIV model gif.gif
1117_LIV15.jpg
1117_LIV16.jpg
1117_LIV17.jpg
1117_LIV19.jpg

SPACES FOR EVERYONE
The users vary from kids to elder people. Some are disabled while others come to excersise. Some come to meet other patients casually while others seek privacy and counselling. Therefore all spaces in the house are designed individually according to the function and creating a variation in atmosphere and contact to neighboring spaces. 

1117_LIV20.jpg
1117_LIV21.jpg
1117_LIV21.jpg
1117_LIV22.jpg
1117_LIV24.jpg
1117_LIV25.jpg
1117_LIV23.jpg
1117_LIV18.jpg
1117_LIV26.jpg