IDA Conference & Performance Space

 

PROJECT DESCRIPTION

The former industrial harbour front of Kalvebod Quay was redeveloped in the late nineties with hotels, offices and a shopping mall, and has since become predominantly known for its huge banal building blocks, noisy late 90's po-mo architecture and inaccessible waterfront. In this proposal, the architectural response to the surroundings is something much more subtle, and yet at the same time, infinitely more poetic - a building that becomes a visual icon by virtue of its simplicity, thus creating a great contrast to the remaining architectural front at Kalvebod Quay.

Conceived as a 'floating' box, only lightly touching the ground in two corners of the site with two mirrored shear walls, the building appears to defy gravity, and creates an open and visual connection between the harbour front and the street. The building is connected to the water with a cascading wooden staircase and terrace, creating a new attractive public space that can be used for various public events, dining or outdoor activities for guests in connection with conferences, or just as a comfortable place to stay for passers-by.

The building contains a restaurant and a multi-functional conference and event space, where engineering, technology and design are fully integrated. Views, daylight conditions, acoustics, room layout, floor heights etc. can all be adjusted to create the perfect frame for the current event. The warm wooden interior of the main indoor space stands in contrast to the light exterior facade, which gives the building an ethereal quality, appearing almost as a hovering, mysterious and glowing entity hiding behind a thin veil - like a star within a nebula.

 

PROJECT DATA


Project name

IDA Conference & Performance Space


Typology

Cultural, Educational


Location

Copehagen, DK


Year

2016


Status

Competition


Size

800 m2


Client

IDA - The Danish Society of Engineers


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Kasper Hansen, Sandra Fleischmann, Yulia Kozlova, Christoffer Gotfredsen, Evgeny Markechev, Gorka Calzada Medina, Pawel Potemkowski


 

CONTEXT & CONCEPTUAL APPROACH

 

Existing condition
The current situation does not invite for natural stays along the harbour front. The pool collects waste and does not appear attractive as originally intended. While the site could be an obvious break spot for passers-by, the promenade along the harbour lacks proper places for hanging out.

Connection to the harbour front
The project connects the promenade to the water with a cascading wooden staircase, creating a new public and attractive urban space at the IDA building. The terrace can be used for public events in Copenhagen, outdoor dining for guests in connection with conferences or just as a comfortable place to stay for passers-by.

 

A 'floating' building
The restaurant and conference hall are elevated off from the ground forming a 'floating box' to ensure a completely open and visual connection to the harbour front from the street. The underside of the floating box is covered with a mirror ceiling that draws the experience of the water all the way to the other side and gives a unique
experience in the square.

Structure creates space
The building consists structurally and spatially of two orthotropic shear walls and three viriendeel space frame constructions made of steel which create a natural vertical division of spaces and functionality, giving the building a simple and intuitive layout. The building is structurally independent from the existing building, including its own foundation.

 

Intuitive flow
Opposite staircases run along the outside of the two shear walls and create a well connected and simple flow through the building. The two staircases connect from the hall and restaurant to both the street and the harbour front. They act as escape routes so the house is serviced independently. Two glass enclosed bridges connect from the restaurant to the existing buildings ensuring level access to both sides.

Light, transparent and performative facade
With no load bearing structures in the facade the glass partitions can appear light and transparent. Made with an integrated ultra-fine and white wavy mesh that functions as dynamic sun shading, the glass panels provide a strong visual identity while helping to create a dynamic experience of the facade that will change according to daylight conditions and usage, giving the building an ethereal and quality.

 

A NEW KIND OF URBAN SPACE AT KALVEBOD QUAY

The building is connected to the water with a cascading wooden staircase and terrace, creating a new attractive public space at the IDA building.

Ground Floor Plan - Exterior Public Space

 

The new terrace can be used for various public events, dining or outdoor activities or guests in connection with
conferences or just as a comfortable place to stay for passers-by.

 

In order to respect the existing building while ensuring a high degree of openness and overview at the street level, the new IDA building is designed as an independent 'floating box' between the two existing buildings. The building stands on two load-bearing walls so the building appears to be optically floating above the site without touching the existing buildings. 
The underside of the floating box is covered with a mirror ceiling that draws the experience of the water all the way to the other side and gives a unique experience in the square.

Long Section

 

South Elevation

 

RESTAURANT

2nd Floor Plan - Restaurant

 

The cold, white and abstract staircase contrasts to the warm, wooden and tactile interior of the main conference space.

 

Cross Section

 

CONFERENCE SPACE

3rd Floor Plan - Conference Hall

 

THE "MAGIC" BOX

The hall is designed with two major goals: Being 'magical' in its performance and ability to change; Lighting, acoustics, function, flexibility and integration of technology.
And 'magical' in the spatial experience when entering the room; Daylight, view, detailing, materiality and integration of functions in walls. Magic or Engineering?

 

The idea is to create a flexible conference hall where engineering, technology and design are fully integrated and work in interaction with each other.
Views, daylight conditions, acoustics, room layout, floor heights etc. can all be adjusted to create the perfect frame for the current event. Many halls in one.
The load-bearing structure of the house creates in all its simplicity the spaces of the building. The art of engineering and design go hand in hand!

 

Natural daylight
Daylight intake in the ceiling is designed to give the most light centrally in the hall and complement daylight intakes from each facade. It provides both a logical and sculptural proportion of the transverse triangular profiles in the ceiling design.

 

Black box theater
Stage curtains can be lowered in each end when presentations, movies, concerts etc. are to take place. At the end of the performance, the stage curtain can ascend and once again reveal the amazing view to the harbor as part of the experience.

Uninterrupted views
The hall is equipped with two functional storage walls and two open glass facades in the gables overlooking the harbour and surroundings. When entering the main hall from the stairwell, there is a great view from the corners down the harbour.

 

Flexible space divisions
The room can be divided flexibly according to the desired use. The transverse truss in the ceiling allow for an acoustic sliding wall to divide the space into two. Each room has its own access staircase and access to the elevator.

 

Acoustics
The two walls have built-in acoustic panels that can be automatically adjusted in different configurations to create the perfect reverberation time depending on the use of the space, whether it is lecture, conference, reception, wedding, theatre, piano or rock concert.

Flexible floor modules
The floor structure build up in the hall has a depth of 1.5 meters, with telescope stands integrated in the main floor. This allows the hall to accommodate a number of new events and functions. The seating can be adjusted flexibly.

 

Integrated services in wall panels
The two walls in the conference space and restaurant contain a number of performative, spatial and technical features. Panels in the walls can be opened and reveal integrated storage, furniture, wall partitions, adjustable acoustic panels and electronic equipment etc.

Integrated technical installations in floor and ceilin
The steel and wood structure in the depth of the ceiling and hollow triangular profiles allow for integration of technical equipment, ventilation and lighting etc. At each end of the space, large canvases can be lowered for the display of presentations, films and so on.

 

Most of the wall panels can be adjusted remotely to create the perfect reverberation time for different uses. In this way, the hall can be set for everything from piano concerts to rock concerts - from conferences to weddings. The controls are simple and are operated from a panel in the wall with preset configurations. An important part of the wall's functionality is to create integrated storage directly in the conference hall and restaurant, so practical tasks related to events are experiences as effortless, seamless and fully integrated. The lower part of the wall is divided into a number of storage spaces hidden behind folding or pivoting operable panels in the the grid of the steel structure. Another important feature is integrated furniture that can be folded out from the wall panels. For example, a "fold out table" is available close to the entrance so that name tags, brochures, handouts etc. can be provided to the visitors upon entering the event and be presented in an exclusive setting.