GSV_EFFEKT.jpg
GSV_EFFEKT2.jpg
GSV_EFFEKT3.jpg
GSV_EFFEKT4.jpg
GSV_EFFEKT5.jpg
GSV_EFFEKT6.jpg
GSV_EFFEKT7.jpg
GSV_EFFEKT8.jpg
GSV_EFFEKT9.jpg
GSV_EFFEKT10.jpg
GSV_EFFEKT11.jpg
Front Elevation
Front Elevation
GSV_EFFEKT13.jpg
Ground Floor Plan - Exterior Public Space
Ground Floor Plan - Exterior Public Space
GSV_EFFEKT15.jpg
GSV_EFFEKT16.jpg
GSV_EFFEKT17.jpg
GSV_EFFEKT18.jpg
GSV_EFFEKT19.jpg
GSV_EFFEKT20.jpg
GSV_EFFEKT21.jpg
Long Section
Long Section
GSV_EFFEKT23.jpg
2nd Floor Plan - Restaurant
2nd Floor Plan - Restaurant
GSV_EFFEKT25.jpg
Cross Section
Cross Section
Conference Hall
Conference Hall
3rd Floor Plan - Conference Hall
3rd Floor Plan - Conference Hall
GSV_EFFEKT31.jpg
GSV_EFFEKT32.jpg
GSV_EFFEKT33.jpg
GSV_EFFEKT34.jpg
GSV_EFFEKT35.jpg
GSV_EFFEKT36.jpg
GSV_EFFEKT37.jpg
GSV_EFFEKT38.jpg
GSV_EFFEKT39.jpg
GSV_EFFEKT40.jpg
GSV_EFFEKT41.jpg
GSV_EFFEKT29.jpg
GSV_EFFEKT30.jpg
1/41
GSV_EFFEKT.jpg
GSV_EFFEKT2.jpg
GSV_EFFEKT3.jpg
GSV_EFFEKT4.jpg
GSV_EFFEKT5.jpg
GSV_EFFEKT6.jpg
GSV_EFFEKT7.jpg
GSV_EFFEKT8.jpg
GSV_EFFEKT9.jpg
GSV_EFFEKT10.jpg
GSV_EFFEKT11.jpg
Front Elevation
GSV_EFFEKT13.jpg
Ground Floor Plan - Exterior Public Space
GSV_EFFEKT15.jpg
GSV_EFFEKT16.jpg
GSV_EFFEKT17.jpg
GSV_EFFEKT18.jpg
GSV_EFFEKT19.jpg
GSV_EFFEKT20.jpg
GSV_EFFEKT21.jpg
Long Section
GSV_EFFEKT23.jpg
2nd Floor Plan - Restaurant
GSV_EFFEKT25.jpg
Cross Section
Conference Hall
3rd Floor Plan - Conference Hall
GSV_EFFEKT31.jpg
GSV_EFFEKT32.jpg
GSV_EFFEKT33.jpg
GSV_EFFEKT34.jpg
GSV_EFFEKT35.jpg
GSV_EFFEKT36.jpg
GSV_EFFEKT37.jpg
GSV_EFFEKT38.jpg
GSV_EFFEKT39.jpg
GSV_EFFEKT40.jpg
GSV_EFFEKT41.jpg
GSV_EFFEKT29.jpg
GSV_EFFEKT30.jpg


IDA - The Danish Society of Engineers

 

The former industrial harbour front of Kalvebod Quay was redeveloped in the late nineties with hotels, offices and a shopping mall, and has since become predominantly known for its huge banal building blocks, noisy late 90's po-mo architecture and inaccessible waterfront. In this proposal, the architectural response to the surroundings is something much more subtle, and yet at the same time, infinitely more poetic - a building that becomes a visual icon by virtue of its simplicity, thus creating a great contrast to the remaining architectural front at Kalvebod Quay.

Conceived as a 'floating' box, only lightly touching the ground in two corners of the site with two mirrored shear walls, the building appears to defy gravity, and creates an open and visual connection between the harbour front and the street. The building is connected to the water with a cascading wooden staircase and terrace, creating a new attractive public space that can be used for various public events, dining or outdoor activities for guests in connection with conferences, or just as a comfortable place to stay for passers-by. The underside of the floating box is covered with a mirror ceiling that draws the experience of the water all the way to the other side and gives a unique experience in the square.

The building contains a restaurant and a multi-functional conference and event space, where engineering, technology and design are fully integrated. Views, daylight conditions, acoustics, room layout, floor heights etc. can all be adjusted to create the perfect frame for the current event. The warm wooden interior of the main indoor space stands in contrast to the light exterior facade, which gives the building an ethereal quality, appearing almost as a hovering, mysterious and glowing entity hiding behind a thin veil - like a star within a nebula.


Project name

IDA - The Danish Society of Engineers Conference & Performance Space


Typology

Cultural, Educational


Location

Copenhagen, Denmark


Year

2016


Status

Competition


Size

800 m2 Building


Client

IDA - The Danish Society of Engineers


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Kasper Hansen, Sandra Fleischmann, Christoffer Gotfredsen, Yulia Kozlova, Evgeny Markechev, Gorka Calzada Medina, Pawel Potemkowski