Herning +

 

PROJECT DESCRIPTION

Herning+ is a repurposing transformative strategy and masterplan for a former hospital area in the centre of Herning, Denmark.

Located in the heart of the city, with a unique cultural history and some of the city’s most characteristic and historical buildings, the strategy suggests to preserve the most important buildings – new and old – and highlight these to give the new Herning+ a unique identity as a new residential neighbourhood with a long important history.

The name, Herning+, reflects one of the central elements of the plan; a new social infrastructure created by two new road connections through the area, almost forming a perfect plus. The 'plus' will be the new central urban space that connects the new neighourhood with the surrounding city and creates a new scene for everyday life, culture and city life to unfold. The ‘plus’ also sections the area into four smaller areas with individual identities, functions and typologies, creating a diverse and vibrant city.

The name also refers to the added value Herning+ will give to the greater city of Herning, and alludes the former function, by using the international symbol for hospitals, ‘+’.

The vision for the design has been to create a flexible, adjustable and realistic plan for the development of the city, as well as the best possible conditions for city life, social interaction and community. A place that connects the city, the existing residents and the new inhabitants.

 

PROJECT DATA


Project name

Herning +


Typology

Masterplan, Transformation, Urbanism


Location

Herning, DK


Year

2016


Status

Commission, On-going


Size

145.000 m2


Client

Municipality of Herning


Collaborators

BASCON


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Toni Rubio Soler, Christoffer Gotfredsen, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Laura Gobbi


 

The site is located in the city centre of Herning

 

The former hospital area has a mixture of buildings of diverse periods and styles

Site plan

Site plan

20140828_Omraade-3_udsnitsplan_1-500.jpg

The four new neighbourhoods

bro.jpg
leghave.jpg