Game Streetmekka Viborg

 

PROJECT DESCRIPTION

Game Streetmekka Viborg is a pioneering project on how to bring new life to one of the many vacant industrial buildings by transforming it into a new vibrant culture house for street sports, street culture and street art.

The existing building originally served as a windmill factory and is a typical example of one of the many more or less identical mass produced warehouses or factories buildings from the late 1960ies and 1970ies found in almost every suburban industrial zone in the western world. Typically constructed from prefabricated concrete panels or corrugated steel, industrial leftovers are perceived as having little to none historic, cultural and architectural value.

We propose to open up the opaque and introverted industrial building, and transform the impressive central factory space to a new kind of interior space: A covered streetscape opening up to the outside. Second, the existing building, (with its uninviting and worn out prefabricated concrete panel facade) is wrapped in new performative translucent skin, giving the appearance of a light and welcoming building. And last, the building is filled with new functions for both trial, parkour, basket, skate, bouldering, dance and also customized workshop areas for DJing and music production, an animation studio, maker lab and artist studios. Social spaces and designated hangout zones are strategically interweaved into the functional program and distributed throughout the building. 

The surrounding landscape is filled with various street sports and street cultural functions placed within a recreational string of greenery connecting to the main city-pathway of the area.

 

PROJECT DATA


Project name

Game Streetmekka Viborg


Program

Culture, Sports, Recreation


Typology

Transformation, Architecture


Location

Viborg, DK


Year

2017


Status

Competition, First pize, Under Construction


Size

4.000 m2


Client

Municipality of Viborg, Realdania, Lokale- og Anlægsfornden, TrygFonden, NordeaFonden, GAME


Collaborators

Thomas Andersen A/S, Rambøll, Luke Jouppi / Beaver Concrete, BOGL


Consultants

Jonathan Linde, Bjørn Lisager, Lars Pedersen Nørlum


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Ulrik Mathiasson, Christoffer Gotfredsen, Virginie Le Goffic, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Nicolai Duedahl Hende


 

CONTEXT

The City of Viborg is located in the center of Jutland. With a population of about 95,000 people
it is the 9th biggest municipality in Denmark, and is considered a medium sized city

 

The site is located south of the medival city center, in an old industrial part of Viborg
currently undergoing a transformation from industrial area to a new mixed-use city area

 

CONCEPT

 
039_EFFEKT_2016_Roskilde_Station_Area_©_EFFEKT

The existing building at the site. The exterior is opaque and uninviting, but the interior space is impressive
and holds immense untapped potential and flexibility

 

By preserving the existing structure and opening up to the internal spatial quality, while adding new functionality to the exterior,
the building is transformed to an open and inviting place

 

BEFORE

AFTER

 

BEFORE

AFTER

 

PROGRAM

How do we organize a highly complex and diverse program with limited space and budget?

 

Taking inspiration from the streetscapes that shaped street culture, the complex program of street sports and street culture is organized in accordance with the different the types of streetscapes and corresponding functionality

 

The Streetscape Concept is used as a way to organize the various functions in relation to specific requirements and needs,
such as spatial quality, daylight, materiality and temperature zones

 
017_GAME_Streetmekka_Viborg_©_EFFEKT_2017.jpg

The central space - "The Street"

 

PLAN

 

Functional diagrams

 
View from the café & reception towards the big central space.

View from the café & reception towards the big central space

 

SECTIONS

Section through the southern wing containing most of the heated (21C) program.

Section through the southern wing containing most of the heated (21C) program

Cross section looking west

 

Section through the large central space, as well as the "floating" dance box

 
Cross section looking east.

Cross section looking east

 

The skate-bowl

 

ELEVATIONS

East elevation

East elevation

 
South Elevation

South elevation

 

Performative Facade: The existing concrete facade is decorated with street art of all kinds. The new skin of translucent poly-carbonate panels transforms the building from day to night and acts as a giant canvas for the local visual artists that have a strong presence in Viborg, allowing for the two mediums to coexist, interacts and inspire each other.

 

LANDSCAPE

 
 

Site plan

 
 

The brief called for providing noise reduction for the skate area in the shape of a wall around the site, cutting the building off both physically and visually towards the street. By "flipping the script" and relocating the noisy program to the northern "backside" of the building, wrapping it in the new building envelope, and taking advantage of the existing noise barrier, we can create a more open, inviting and appealing relation to the context. At the same time, this solution provides protection from wind and rain for the skate, ensuring activity in all kinds of weather. The existing noise barrier is activated with a wall skate feature and designated graffiti wall. Thus, the "backside" of the building is activated, and the northern passage, which connects to the main pedestrian connection in the area, the historic "Ancient Road", is strengthened.

 

The northern passage - "The Ditch"