Grønttårnet (Green Tower) is the winning proposal for a new tower in the emerging neighbourhood of Grønttorvet in Valby, Copenhagen. The eighteen-storey proposal contains a mixed programme, featuring a fitness centre within the ground and first floors and student housing above. 

The tower draws upon the rich heritage of brick construction in Copenhagen, and most notably the robust masonry towers that are scattered around the city and form a distinct skyline. The tower will punctuate a newly-created skyline of its own, being one of the tallest towers planned for the local area.

The massing of the tower is faceted and stepped to create a more elegant and slender profile that constantly shifts from different viewpoints, and to optimise efficiency in plan. These setbacks also allow for the creation of generous and lush roof gardens at strategic points throughout the building, corresponding to programmatic and contextual datum lines. 

The building terminates with the most significant roof terrace, composed of an open walled garden and a pine forest whose crown can be seen from far and wide, creating an iconic profile.

The facade features highly-detailed brickwork that is crafted to create an elegant and faceted surface of its own, using deep angled reveals to increase the amount of daylight entering the interior and encouraging a more dynamic play of shadow across the building.



Project name



Youth Housing




Valby, Copehagen, DK




Competition, First prize 2017, On-going


8.000 m2


FB Group, IngCon A/S


Mangor & Negal A/S

Design team

Tue Hesselberg Foged, Tina Lund Højgaard, Alexis Andersen, Carlos Suriñach, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Virginie Le Goffic


”Grønttårnet” is one of 5 new towers in the masterplan for Grønttorvet.


                 Given volume in the masterplan.

Articulating the stepped profile by introducing verdant roof gardens at each setback and adjusting the massing to create a more slender
and assymetrical crown.


Optimising the window locations and proportions according to the interior layout and views, whilst adhering to a glazing surface
area of 20% to maximisie energy efficiency and performance.


Optimal window location
Optimising the window locations according to the internal plan.

Setback above window
Inserting a setback in the facade above each window opening to create greater verticality and allow more daylight to enter the interior.

Angeling the brick
Angling the brick flank adjacent to the window to further increase interior daylight and create a slender and faceted outer grid with
a dynamic play of shadows. 

The facade
The resultant brick facade, together with landscaped roof terrace.


The street interface