GRONT.jpg
GRONT9.jpg
GRONT3.jpg
GRONT4.jpg
GRONT5.jpg
GRONT6.jpg
GRONT7.jpg
GRONT8.jpg
GRONT2.jpg
GRONT10.jpg
GRONT11.jpg
GRONT12.jpg
GRONT13.jpg
GRONT14.jpg
GRONT15.jpg
GRONT16.jpg
GRONT17.jpg
GRONT18.jpg
GRONT19.jpg
1/19
GRONT.jpg
GRONT9.jpg
GRONT3.jpg
GRONT4.jpg
GRONT5.jpg
GRONT6.jpg
GRONT7.jpg
GRONT8.jpg
GRONT2.jpg
GRONT10.jpg
GRONT11.jpg
GRONT12.jpg
GRONT13.jpg
GRONT14.jpg
GRONT15.jpg
GRONT16.jpg
GRONT17.jpg
GRONT18.jpg
GRONT19.jpg

Grønttårnet

 

Grønttårnet (Green Tower) is the winning proposal for a new tower in the emerging neighbourhood of Grønttorvet in Valby, Copenhagen. The eighteen-storey proposal contains a mixed programme, featuring a fitness centre within the ground and first floors and student housing above. 

The tower draws upon the rich heritage of brick construction in Copenhagen, and most notably the robust masonry towers that are scattered around the city and form a distinct skyline. The tower will punctuate a newly-created skyline of its own, being one of the tallest towers planned for the local area.

The massing of the tower is faceted and stepped to create a more elegant and slender profile that constantly shifts from different viewpoints, and to optimise efficiency in plan. These setbacks also allow for the creation of generous and lush roof gardens at strategic points throughout the building, corresponding to programmatic and contextual datum lines. 

The building terminates with the most significant roof terrace, composed of an open walled garden and a pine forest whose crown can be seen from far and wide, creating an iconic profile.

The facade features highly-detailed brickwork that is crafted to create an elegant and faceted surface of its own, using deep angled reveals to increase the amount of daylight entering the interior and encouraging a more dynamic play of shadow across the building.


Project name

Grønttårnet


Typology

Residential


Program

Youth Housing


Location

Valby, Copehagen, DK


Year

2017-


Status

Competition, First prize 2017, On-going


Size

8.000 m2


Client

FB Group, IngCon A/S


Design team

Tue Hesselberg Foged, Tina Lund Højgaard, Alexis Andersen, Carlos Suriñach, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Virginie Le Goffic


Collaborators

Mangor & Negal A/S