Gellerup Toveshøj

 

PROJECT DESCRIPTION

Gellerup and Toveshøj is in the process of being transformed from a socially challenged neighbourhood into an attractive and integrated part of Aarhus City. EFFEKT's 2009 winning proposal for a new masterplan for Gellerup sets the scene for this transformation and in many ways a break with the rational urban planning and architecture of the 1960s modernism. The green spaces in Gellerup Toveshøj plays a central part in the development of the area as an attractive part of Aarhus City.

The new green spaces opens up the area to it's surroundings both physically and psychologically, simultaneously, as a missing link in Aarhus, reconnecting the green space with the two dominent landscape areas Skjoldhøjkilen and Brabrand Ådal.

EFFEKT worked holistically with the many elements of the park - terrain, landscape, rainwater, plants, network, activities, "special places", etc. - and believe that the project represents a robust and long-lasting strategy for the new green spaces of Gellerup. It was never the intention to create one single controlling concept to which all other elements would adhere - on the contrary, the project consists of a number of different elements referencing the wild uncontrolled "nature". These work together and complement each other in the dynamic and exciting green space. The new green space creates a completely new storyline for Gellerup Toveshøj and will contribute positively to the great and ambitious transformation the area is undergoing.

 

PROJECT DATA


Project name

Gellerup Toveshøj


Typology

Park, Landscape, Urbanism


Location

Aarhus, DK


Year

2014


Status

Competition entry, First prize, On-going


Size

230.000 m2


Client

Brabrand Boligforening, Municipality of Aarhys, Realdania


Collaborators

SLA, Cowi, Boris Brorman, Social Action, Game


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Tina Lund Højgaard, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Danijel Vinko, Simon Sjøkvist


 
20140602_strategi_dia_YK_plancher-9.jpg

The natural and the cultural landscape comes together in a new whole in the park connecting Skjoldhøjkilen and Brabrand Ådal

 

During the day the park is seen as a colorful mixture of various plants and activities. In nighttime the main path will light up as the Milky way in the starry sky

 

The landscape design is taking shape

 
 

A rainwater cascade marks the entrance to the park

 
 

Mount Gellerup combines climbing facilities with a lookout tower

 
 
20140828_Omraade-3_udsnitsplan_1-500.jpg
 
 
bro.jpg

The existing bridge will be renovated and becomes a new landmark in Gellerup

 
 
leghave.jpg
 

Urban farming combined with play grounds and recreational areas

 
 

The plaza in front of the local bazar is designed as an oriental living room