1015_EXP.jpg

Experimentarium

 

PROJECT DESCRIPTION

The Science Centre Experimentarium is situated in an old bottling hall in Tuborg Havn, Copenhagen. 


However they have outgrown the existing facilities and needs the double amount of square meters already accessible. So how can we transform and extend the old bottling hall into a playful and adventurous frame for an innovative Science Centre? Using the oversized concrete structure in the existing bottling hall we can extend the building by building upwards. We see the combined functions as a ‘mini city’ of science when joined together at the site. All functions are wrapped around a continuous exhibition space – an interactive playground for learning and exploring science.

 

PROJECT DATA


Project name

Experimentarium


Typology

Cultual, Educational


Location

Tuborg Havn, Copenhagen, DK


Year

2011


Status

Competition entry


Size

20.000 m2


Client

Experimentarium


Collaborators

Arkitema, Buro Happold, 2+1, Kristoffer Lindhart Weiss


Design team

Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Tina Lund Højgaard, Toni Rubio Soler, Alicja Zachodny


 
1015_EXP2.jpg

Experimentarium has outgrown their current facilities and they cannot relocate during the extension. How can we transform the old bottling hall into a modern Science Cente?

1015_EXP4.jpg

The new main exhibition hall is transformed into a lively and adventurous series of connected spaces

exp_build-up.gif

All facilities are wrapped around the main exhibition halls as the belly of the building creating a dense "science city" as the new frame for an innovative Science Center  

1015_EXP8.jpg
1015_EXP7.jpg
 Longitudinal Section

Longitudinal Section

1015_EXP16.jpg
gif_schemes_EXP.gif

The box is the perfect flexible frame for creating hyper specialized exhibition environments where light, indoor climate, sound, atmosphere and exhibition build up can be individually controlled

1015_EXP18.jpg

The rooftop becomes a terraced landscape, a series of individualized exhibition terraces to be explored

1015_EXP19.jpg